Πολονύφη Αθανασία
Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος Ρέθυμνο
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική
Η ψυχολόγος Πολονύφη Αθανασία στο Ρέθυμνο Κρήτης, διαθέτει υψηλή πανεπιστημιακή κατάρτιση και προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών διάγνωσης και αντιμετώπισης ψυχολογικών διαταραχών, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο, με επαγγελματισμό, ζεστασιά και ειλικρινές ενδιαφέρον. Επίσης η ψυχολόγος είναι εκπαιδευμένη στην χορήγηση των ψυχομετρικών εργαλείων αξιολόγησης νοημοσύνης Wechsler για παιδιά και εφήβους (WISC-V) και παιδιά προσχολικής ηλικίας (WPPSI-IIII GR).
Υπηρεσίες
-
Συμβουλευτική ενηλίκων
Μέσω της συμβουλευτικής ενηλίκων στοχεύουμε στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, στην εκπαίδευση για τη διαχείριση των συναισθημάτων, στην αντιμετώπιση κρίσεων, απώλειας, πένθους, άγχους, και κατάθλιψης, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τις ικανότητές αυτοεπίγνωσης, αυτοεκτίμησης και ενδυνάμωσης των θετικών στοιχείων της προσωπικότητας.
-
Συμβουλευτική παιδιών, εφήβων
Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες μπορεί να αντιμετωπίζουν ζητήματα προσαρμογής σε ποικίλα περιβάλλοντα όπου κινούνται (σχολείο, δραστηριότητες, οικογενειακό περιβάλλον). Συχνά και λόγω της ανωριμότητας τους δυσκολεύονται στη συναισθηματική διαχείριση, την ανταπόκριση σε αλλαγές και απώλειες όπως είναι ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια, το διαζύγιο, ο θάνατος, ή η αλλαγή τόπου κατοικίας. Επίσης είναι πιθανό οι δυσκολίες αυτές να είναι απόρροια κάποιου προβλήματος σε μαθησιακό επίπεδο, υπερκινητικότητας ή/και ελλειμματικής προσοχής ή αναπτυξιακής διαταραχής. Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά εξωτερικεύουν αυτές τις δυσχέρειες ποικίλλει και πολλές φορές δε δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα στο γονέα, π.χ. μπορεί η θλίψη για ένα γεγονός να μετουσιώνεται σε θυμό ή επιθετικότητα.
Η συμβουλευτική παιδιών προσαρμόζεται στο αναπτυξιακό επίπεδο τους και λειτουργεί μέσω εναλλακτικών μεθόδων προσέγγισης όπως το παιχνίδι, ή διάφορες άλλες δραστηριότητες. Με βάση την κλινική παρατήρηση, τις πληροφορίες από τους γονείς ή κάποιες ειδικές δοκιμασίες, μπορούμε να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία της προβληματικής του παιδιού και να οργανώσουμε την παρέμβαση που θα το βοηθήσει να “ξεκλειδώσει” τον εαυτό του, να λειτουργήσει και να αισθανθεί καλύτερα.
Στους εφήβους, όπου ο τρόπος σκέψης προσεγγίζει περισσότερο τον ενήλικο τρόπο, η συμβουλευτική είναι περισσότερο άμεση, λαμβάνοντας υπόψη αυτή την ιδιαίτερη και τόσο ευαίσθητη φάση της ανάπτυξης.
-
Συμβουλευτική γονέων
Ο ρόλος του γονέα ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε απαιτητικός. Η ανατροφή και το μεγάλωμα των παιδιών ειδικότερα στη σύγχρονη εποχή είναι ένας στόχος πολύπλοκος και κάθε άλλο παρά απλός στο να επιτευχθεί. Οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με συνεχείς προκλήσεις, αφού αναζητούν τρόπους να αποκωδικοποιήσουν τα σήματα που δίνουν τα παιδιά τους, να δουν πίσω από τη συμπεριφορά τους, τον ύπνο, τη σίτισή τους, να επιλύσουν ζητήματα μάθησης, συμπεριφοράς, προσαρμογής, ανάπτυξης και κοινωνικοποίησής τους. Πέρα από τη σωματική υγεία που αποτελεί αναμφισβήτητο μέλημα, η ψυχική ισορροπία των παιδιών αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη μετέπειτα ζωή τους.
Η συμβουλευτική βοηθά τους γονείς να αισθανθούν περισσότερο ασφαλείς στο γονεϊκό τους ρόλο, να ενημερωθούν και να ενδυναμώσουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν και να προβαίνουν με ψύχραιμο και βοηθητικό τρόπο στην αντιμετώπισή τους, χρησιμοποιώντας επιστημονικά τεκμηριωμένες στρατηγικές. Σκοπός είναι φυσικά και η βελτίωση της σχέσης γονέα-παιδιού. Θέματα όπως η σχέση μεταξύ των αδερφών, η ρύθμιση του προγράμματος ύπνου, οι μεταβάσεις, τα αναπτυξιακά άλματα, η διαχείριση του θυμού, του διαζυγίου, είναι κάποια από τα ζητούμενα στις συνεδρίες συμβουλευτικής γονέων.
-
Ψυχοεκπαίδευση γονέων παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και ΔΕΠ-Υ
Προκειμένου να είναι επιτυχής η παρέμβαση, σημαντικότατη είναι η στήριξη των γονέων οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε μια πρόκληση και η συνεργασία μαζί τους, καθώς με αυτούς περνά το παιδί τον περισσότερο χρόνο της ημέρας του. Κατά πρώτον, οι γονείς έχουν ανάγκη την ακριβή και επιστημονική ενημέρωση για τη φύση της ιδιαιτερότητας του παιδιού. Δεύτερον, παρέχεται υποστήριξη και καθοδήγηση των γονέων σχετικά με τις τεχνικές και τις προσεγγίσεις που προτείνεται να εφαρμόζουν για να βοηθήσουν το παιδί, να βελτιώσουν τη σχέση τους μαζί του και να προωθήσουν την επικοινωνία, την μάθηση και την κοινωνική του συμπερίληψη. Μπορεί να πραγματοποιείται σε ομάδες γονέων αλλά και ξεχωριστά με τους γονείς ενός παιδιού.
-
Πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και ΔΕΠ-Υ
Με βάση την αξιολόγηση ή την παραπομπή, σχεδιάζεται παρέμβαση που βοηθά το παιδί να προσεγγίσει τα διάφορα αναπτυξιακά ορόσημα. Εφαρμόζονται αρχές της μεθόδου TEACCH, Floortime, ABA. Με τη συνεργασία των γονέων ενισχύεται η γενίκευση των δεξιοτήτων που τίθενται ως στόχοι και ανά διαστήματα, επαναξιολογούμε και επαναπροσαρμόζουμε τη στοχοθεσία και την παρέμβαση.